08.04.2025

Mraz oštetio voće

Prolećni mraz ove godine, pravi probleme voćarima u Srbiji. Sneg koji je svoj pokrivač spustio svuda po zemlji, spustio je temperaturu sa prave prolećne od 19, na samo par stepeni iznad nule. 

 

 

 

 

Zbog pada temperature narednih dana, a i mrazeva koji nas očekuju, voćari sa strepnjom prate vremensku prognozu strahujući za ovogodišnji rod. 

 

 

 

 

Voće koje je najviše ugroženo je koštičavo, koje je u fazi cvetanja i procvetavanja. Kada je reč o jabučastom voću, većina vrsta još nije procvetala, pa se procena štete može tek očekivati. 

 

 

 

Najviše stradalo voće ove godine je kajsija, čija je najveća šteta nastala jer je bila u punom cvetanju kada su temperature pale i do minus pet stepeni. Smatra se da je na području centralne Srbije i okoline sigurno 95 odsto roda kajsije uništeno. 

 

 

 

 

Prošle godine naša zemlja izgubila je puno voća usled pojave poznih prolećnih mrazeva, broj štete kreće se od 160.000 do 200.000 tona. 

 

 

 

 

 

Rano cvetanje, a dosta mraza, problemi su sa kojima se naši voćari susreću svake godine od jeseni do proleća. Zaštita voćnjaka od oštećenja izazvanih iznenadnim prolećnim smrzavanjem može biti izazovna, ali vlasnici voćnjaka mogu primeniti nekoliko metoda kako bi umanjili rizik i minimizirali potencijalne gubitke. Postoji nekoliko strategija koje bi trebalo razmotriti:

 

1. Izbor lokacije: Zasadite voćke na mestima koja su manje sklona kasnim prolećnim mrazevima, kao što su područja sa dobrom drenažom vazduha ili na višim terenima. Izbegavajte sadnju drveća u nižim predelima gde se hladan vazduh može akumulirati.

2. Izaberite sorte otporne na mraz: Izaberite sorte voćaka koje su otpornije na oštećenja od mraza. Neke sorte su otpornije na hladnoću od drugih i mogu bolje da izdrže kasne prolećne mrazeve.

3. Odložena rezidba: Izbegavajte rezidbu voćaka prerano u proleće. Orezivanje stimuliše novi rast, koji može biti podložniji oštećenjima od mraza. Odložite rezidbu dok ne prođe opasnost od kasnih mrazeva.

4. Pratite vremenske uslove: Budite informisani o vremenskim prognozama i pažljivo pratite fluktuacije temperature tokom proleća. Budite spremni da preduzmete mere za zaštitu voćaka ako se izdaju upozorenja o mrazu.

 

 

 

Ove metode mogu pomoći u smanjenu rizika od oštećenja voćnjaka od mraza, ali važno je zapamtiti da nijedna metoda ne može pružiti apsulutnu zaštitu od jakih, kasnih prolećnih mrazeva. Voćnjaci u regionu koji su skloni pojavama mraza i dalje mogu imati povremena oštećenja uprkos preventivnim merama. 

 

 

 

T. Aćimović