09.06.2024

MUP APELUJE: Ne paliti travu i nisko rastinje

Kako prenosi Beta, pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova apelovali su danas na građane da, zbog toplog vremena, ne pale travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru, posebno u blizini obradivih poljoprivrednih površina ili u blizini šuma, zbog opasnosti širenja požara koji može da ugrozi živote građana i nanese veliku materijalnu štetu.


U saopštenju se navodi da je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, spaljivanje smeća, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume.

Za nepoštovanje ovih odredbi propisane su novčane kazne za fizička lica od 10-50 dinara. Kazne za spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća za fizička lica iznose 10 hiljada dinara, a za pravna lica od 300 hiljada do milion dinara.

Nadležni najavaljuju da će narednom periodu biti pojačan nadzor i obilazak terena radi pronalaženja i sankcionisanja neodgovornih građana.