02.04.2024

„LoLa Vibe” osvojio treće mesto u Kragujevcu

Učenička kompanija „LoLa Vibe” iz Srednje škole “Sveti Sava” u Loznici osvojila je treće mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugozapadne Srbije, održanom nedavno u Kragujevcu, i time se plasirao na Nacionalno takmičenje.

 

 

 

Loznički tim predstavio se sa razvijenom proizvodnjom sveća, sapuna, krema za ruke i balzama za usne koji kao glavni sastojak sadrže etarsko ulje lavande, koje pruža osećaj relaksacije. Nastavnica-mentorka ovog tima je Tatjana Popović a biznis mentorka Snežana Isajlović iz @mtstvojsvet. Učenici koji čine ovu kompaniju su:  Branislava Gajić, Milica Petrović, Tamara Jovanović, Jovana Vidaković i Anja Maksimović.

Zajedno sa pobednicima ostalih regionalnih takmičenja (Vojvodina, Beograd, jugoistočna i centralna Srbija), ovi učenici će se u maju boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine na Siciliji.

Na takmičenju u Kragujevcu svoje proizvode i usluge ponudile su 24 učeničke kompanije iz Bajine Bašte, Čačka, Guče, Kraljeva, Krupnja, Ljiga, Loznice, Malog Zvornika, Novog Pazara, Osečine, Priboja, Prijepolja, Šapca i Užica, a članovi žirija su ocenjivali njihove kompanijske izveštaje, prodajne veštine i jedinstvenost ponude.

Žiri je bio u sledećem sastavu: Vladan Jevtović, Carmeuse, Danijela Vulović, Unicredit banka i Slađan Jevremović, Tied Up

 

Učenička kompanija je najpoznatiji program globalne mreže Junior Achievement koji se sprovodi širom sveta i omogućava učenicima srednjih škola da razviju i vode sopstvene kompanije, sa realnim proizvodima i uslugama, kao i da upravljaju zarađenim novcem. Program traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije na kraju školske godine.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), NCR fondacije, UniCredit fondacije i Ministarstva prosvete.