18.09.2023

Promivisana knjiga „Besede i besednici 2008 – 2023“

Zavičajnu medijateku jubilarnog 90. Vukovog sabora u Tršiću proširila je još jedna knjiga –zbornik “Besede i besednici 2028 -2023“ autora Boška Suvajdžića. Sinoć je promovisana u organizaciji lozničkog Centra za kulturu kada su se uz autora-priređivača lozničkoj publici u legatu slikara Miće Popovića i Vere Božičković Popović obratili recenzenti akademik Svetislav Božić i književnik, upravnik Vukove zadužbine Slavko Vejinović.

 

 

– Svaki od tih besednika podiže spomen, koliko Vuku, toliko i sebi, tačnije u vremenu u kome živi. Saborske besede su opleteni venci od slova kojim besednici često pokušavaju da prikriju naša istorijska lutanja i stranputice, potru međusobice, istakao je dr Boško Suvajdžić.

Ovo je jedinstveno štivo gde su sabrani  umetnički sadržaji sa centralnih svečanosti Vukovih sabora u Tršiću. Za jednu od najviše citiranih  slovi ona koju  je više puta  ponovio  i sam autor Suvajdžić kada je na 87. Vukovom saboru  2020. godine pod naslovom  „Ne da se, ali će se dati !“ čiji je autor bio nedavno  preminuli književnik iz našeg zavičaja Janko Vujinović.