17.03.2023

Loznički učenici dobitnici prestižnog priznanja za tehničku inovaciju

Učenici Tehničke škole iz Loznici učestvovali su prošle godine u oktobru na Republičkom takmičenju za najbolju tehničku inovaciju u Beogradu i osvojili četvrto mesto u kategoriji najbolja inovativna ideja. Tim povodom, protekle nedelje lozničkim učenicima uručene su diplome u prostorijama Tehničke škole.

 

 

Prema rečima direktora ove obrazovne ustanove Gorana Gordanića, ovo je najbolji pokazatelj kvaliteta lozničkih učenika i nastavnog kadra.

- Četvrto mesto u Srbiji među 44 srednje škole je dokaz da je Tehnička škola rame uz rame sa školama koje su u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, jer imamo zaista kvalitetan nastavni kadar, imamo izuzetno dobru decu i ovo je najbolja reklama za školu a ujedno poziv jer mi već krećemo u fazu „otvorenih vrata“ i promovisanja naše škole za narednu školsku godinu – kaže direktor Goran  Gordanić.

Kategorija Inovativne ideje znači da se od timova ne traži da imaju realizovan prototip projekta, već je dovoljno da imaju samo jasno razrađenu ideju. Oni praktično tu ideju analiziraju iz različitih uglova u smislu realizacije troškova realizacije, moguće konkurencije, rokova itd. Cilj i ovog takmičenja je u podsticajima  učenik da uočavaju probleme u svom okruženju i smišljaju ideje za njihovo rešavanje.

Učenici Tehničke škole su svojim znanjem i idejom formirali projekat „Javljač požara”  sa izvršnim komandama koji može da detektuje i prati požar. Ovaj izum sastoji iz dve šipke, koje se zbog toplote šire i na taj način se požar može detektovati.

Mentorka lozničkog tima bila je profesorka fizike u Tehničkoj školi Anica Milićević, koja je pohvalila motivaciju učenika tokom takmičenja.

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju pored kategorija inovativnih ideja srednjoškolaca i studenata realizuje se kroz podršku od strane Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Privredne komore Srbije, Radio-televizije Srbije, Fakulteta tehničkih nauka i Tehnološko-metalurškog fakulteta iz Beograda.