24.01.2023

„Karakteri“ večeras na repertoaru Šabačkog pozorišta

Na repertoaru Šabačkog pozorišta večeras u 20 časova naćiće se predstava „Karakteri“ u režiji Mie Knežević, a po motivima Teofrastovih „Karaktera”. 

 

 

Karakteri predstavljaju tipove ličnosti koji mi, današnjim socijalnim i psihološkim kodovima prepoznajemo nekad kao osobine, nekad kao naučena ponašanja, nekad kao dijagnoze. Ostaje nam da se uporno pitamo - zašto se mi ponašamo ovako kako se ponašamo.
U predstavi pratimo kako karakterne osobine istupaju u prvi plan u društvenim situacijama, u nekim javnim okolnostima i na taj način zapravo kreiraju i sliku našeg mentaliteta. Kroz formu postdramskog sitkom mjuzikla, sa referencama na pop kulturu, youtube materijale i muziku koja dolazi iz različitih kulturnih matrica, gledaćemo plejadu različitih karaktera u tri “ogledne” celine: Afera Šporet, Psihički kauč i Pipači hleba.
U predstavi se susreću različite generacije- Bebi bumeri, generacija X i Milenijalci.
Svaka generacija ima svoje prepoznatljive stereotipe i karakteristike, i svi pokušavaju da međusobno usklade jezik komunikacije, da bolje razumeju onu drugačiju sliku sveta.