24.11.2022

OŠ „Jevrem Obrenović“ u Oridu obeležio 190 godina postojanja

Svečanom akademijom održanom u Šabačkom pozorištu Osnovna škola „Jevrem Obrenović“ iz Orida obeležila je 190 godina rada i postojanja. Svečanost je dodatno obogatio i muzičko scenski nastup učenika ove obrazovne ustanove.

 

 

Osnivanjem škole 1832. godine Orid je postao duhovni i administrativni centar tog kraha i škola je jedan od retkih koji se može pohvaliti tradicijom dugom 190 godina.

- Ponosni smo što nosimo ime velikog čoveka koji je činio mnogo za prosvetu i nastavljamo da koračamo njegovim stopama. Vremena su se menjala, nastava se osavremenila i usavršila. Trudimo se da đaci ni u čemu ne oskudevaju u poređenju sa matičnom školom. U školi se sada koriste računari, elektronski udžbenici, interaktivne table, projektori, ali suština je ostala ista - da je znanje moć koja se prenosi sa generacije na generaciju mlađim pokoljenjima. Imamo čime da se pohvalimo, rezultati koje naši učenici postižu na brojnim takmičenjima dovoljno govore - podvukao je direktor Duško Bojić.

 

 

Tatjana Marković, muzejski savetnik, podsetila je da je škola u oridu osnovana samo šest godina posle prve škole u Šapcu.

- Kada je 1882. godine usvojen Zakon o prosveti, škola u Oridu je imala pedesetak godina staža. U periodu Prvog svetskog rata 49 učitelja je prošlo kroz nju, od kojih je 16 bilo učiteljica, što je zaista impresivan podatak, ako znamo činjenicu da su se ženska deca vrlo retko ili gotovo nikako školovala u tom periodu. Postoji u arhivskoj građi izveštaj Ministarstva prosvete iz 1912. godine gde se napominje da u pocerskom srezu ima 12 škola, od kojih je izvestilac istakao jednu kao smeštenu u izuzetnom objektu i nazvao je palatom, misleći na školu u Oridu. Međuratni period je slabije poznat istraživačima, jer je veliki deo građe stradao, ali već 1954. godine, škola od niže gimnazije sa šest razreda postaje osmogodišnja škola, a 1970. godine je postala deo sistema OŠ „Sele Jovanović“, koja od 2008. nosi naziv „Jevrem Obrenović“ - naglasila je Markovićeva.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i savetnik ministra prosvete dr Zoran Kostić, zamenik gradonačelnika Blaža Knežević, predstavnici javnih i obrazovnih ustanova, zaposleni i roditelji.

 

 

foto: Glas Podrinja